Ontspannen en genieten op het water

Stacks Image 28

Review Carp 530

In Juli 2012 is onze Carp 530 uitgebreid getest en hiervan is een review geschreven op de website van Carpfeeling.com


Ruim een half jaar geleden heb ik jullie voorgesteld aan de verhuurservice van het jonge bedrijf ‘karperbootverhuur’. Ik sloot het artikel af met de belofte om de boot uitgebreid te gaan testen en jullie hiervan op de hoogte te houden. Het duurde iets langer dan verwacht, maar de afgelopen drie dagen ben ik er samen met Erwin op uit getrokken om deze boot en de visserij beter te leren kennen.

Carp-530-11

De Carp530

In de aanloop naar de sessie passeerden diverse wateren de revue. Uiteindelijk viel de keuze op de randmeren die, door hun vernoeming in de landelijke lijst van viswateren, voor ons beide toegankelijk waren zonder een nieuwe (dure) vergunning aan te moeten schaffen. Nu ook de zon zich van haar beste kant liet zien kon niets de sessie nog in de weg staan.


Maandagmiddag half één. Als ik bij het haventje arriveer zie ik de boot al op de trailer staan en eigenaar Arno geeft Erwin uitleg over het gebruik van de boot en de locatie van de benodigde spullen. Snel wordt de Carp530 te water gelaten, volgeladen en ons rubberbootje erachter gehangen. Ons avontuurtje kan beginnen!

Carp-530-5

Voorzien van twee degelijke rodpods


Erwin is lokaal bekend en heeft al enkele opties in gedachten voor het doorbrengen van de eerste nacht. Het zijn stekken die vanaf de kant niet te bevissen zijn en al jaren zijn interesse hebben. Doordat de aluminium boot zelf slechts 10 centimeter diep ligt en de motor zo’n 40cm kunnen we rustig over de ondieptes varen op zoek naar vis. Het vele wier zorgt echter wel voor wat oponthoud, als we enkele malen de schroef van de 8pk Yamaha schoon moeten maken. Dit kan makkelijk vanuit de boot, maar met een temperatuur van 26 graden en een waterdiepte van 60 centimeter is een frisse duik geen straf.


Carp-530-10

Met een diepgang van 10 cm kom je overal

Na twee uurtjes varen vinden we een prachtige stek voor de eerste nacht. De boot wordt vlak buiten een natuurgebied geplaatst en van daaruit kunnen we de ingang van dit gebied bevissen en de vaargeul. We zien zelfs al een aantal kleine karpers zwemmen. Twee stevige steekstokken houden de boot goed op de plaats en we draaien onze delkims op de aanwezige rodpods. We lopen de hengels uit en voorzien de rigs van boilies. Het bijvoeren gebeurt met boilies en gekookte mais, volgens Erwin een killer op deze visgronden.

Nu alles op zijn plaats ligt hebben we goed de tijd om alles eens goed te beoordelen. We zijn beide bijzonder enthousiast over de kwaliteit van de boot en de wijze waarop deze is opgebouwd. Doordat de wanden van de boot recht omhoog staan heb je veel ruimte in de boot. Buiten de kap is er hierdoor ruimte voor je voeremmers, een onthaakmat en twee stoelen. Daarnaast blijft er voldoende ruimte over om te lopen en, waar we op hopen, een vis te drillen en te fotograferen. Op het dek staat ook een kist waar de brandstof en de accu in zit. Op de kist is een dieptemeter geplaatst en zit ook een contactpunt voor een sigarettenplug bevestigd. De kist is stevig genoeg om op te zitten en staan. Op de vloer liggen momenteel rubberen tegels. Deze tegels kunnen goed tegen een stootje en zorgen voor een strakke afwerking. Nadeel hiervan is wel dat ze behoorlijk warm worden in de zon.

Carp-530-6

Ruimte genoeg!


Onder de kap van de boot zijn twee vaste bedden geplaatst. De bedden zijn 70 centimeter breed en staan een flink stuk boven de grond waardoor je er veel spullen onder kwijt kan. De lattenbodem bij het hoofdeinde kan iets omhoog gezet worden waardoor je relaxed kunt zitten cq. onderuit hangen. Het matras lijkt dun, maar ik heb er ondanks een slechte rug erg prettig op geslapen. De slaapvoorziening is hiermee dus uitstekend geregeld.

Achter het hoofdeinde heb je nog een verhoging waar opbergvakken in gemaakt zijn. De verhoging is bekleed met een tapijt (evenals de bodem) en leent zich uitstekend om spullen op te leggen die je dicht bij de hand wilt houden.

Carp-530-8

Meerdere sigarettenpluggen voor bijvoorbeeld het opladen van je mobiel


In de achterwand is tevens nog een contact voor een sigarettenplug geplaatst zodat je daar je telefoon of koelbox op kunt aansluiten. Handig! Voor lange mensen kan de hoogte van de kap echter wel iets aan de lage kant zijn. Zelf ben ik 1.94m en rechtop op het bed zitten lukt niet zonder mijn hoofd te moeten buigen. Met deze weersomstandigheden is dat uiteraard geen enkel probleem doordat je voornamelijk buiten zit. Bij langere of regenachtige sessies zou het mogelijk zijn om je stoeltje in de luifel te plaatsen voor de bedden waardoor je toch rechtop kunt zitten.

Carp-530-9

Onder de bedden is genoeg ruimte voor al je spullen


De kap is aan beide kanten open te ritsen en bij de neus van de boot ook te verduisteren. Wij hebben zelf beide kanten open gehouden zodat de wind er lekker doorheen kan waaien en de temperatuur onder de kap ook aangenaam bleef.

Het blijft helaas stil de eerste nacht en in de ochtend slaat Erwin iets mis. De hanger wordt langzaam richting de hengel getrokken en de top gaat krom. Helaas is er totaal geen contact en mogelijk is een lijnzwemmen de veroorzaker. We besluiten de stek te verlaten en een nieuwe te zoeken. Na een paar kilometer verder te zijn gevaren vinden we een mooie stek voor de tweede en laatste nacht. Het is hier iets dieper en we zitten dicht in de buurt van een haven en een sluis. Misschien dat het ons hier wel lukt om een aanbeet uit te lokken.

Carp-530-2

Op zoek naar een stek


Zwemmend en varend wordt er gezocht naar nieuwe stekjes voor onze rigs. Ik kies voor een uitstekende pol riet en een geultje langs de oever. Erwin vaart zijn lijnen uit in de brede vaargeul, op twee en drie meter diepte. Doordat deze stek iets dieper is kost het wat meer moeite om de boot weer in te klimmen. Een (zwem)trapje of voetsteun zou dit een stuk makkelijker maken.

Onder het genot van een biertje en een goede maaltijd komen we de avond uitstekend door. Die avond pikken we ook Arnold nog even op die ons met een kort bezoekje vereerd. Arnold neemt plaats op de accubak en ook nu blijkt er nog voldoende ruimte over te blijven om je vrij te bewegen. Ook die nacht slapen we (helaas) onafgebroken. Als een van mij hangers in de vroege morgen omlaag duikt haak ik een kleine vis. Het lijkt brasem te zijn, maar de haak lost vlak na de aanslag. Het is de laatste actie die ik krijg. Een paar uurtjes later varen we weer terug naar de haven en zetten we de boot op de trailer.

Carp-530-4

De palen houden de boot op zijn plaats


Doordat de boot van aluminium gemaakt is weegt deze slechts een paar honderd kilo en mag hij met een standaard B rijbewijs worden vervoerd.

Ondanks het uitblijven van vangsten hebben we een fantastische trip achter de rug en zijn we al bezig om de volgende te plannen. Als het even meezit hoop ik volgend jaar zelfs een buitenlandse trip te gaan maken met de Carp530. Onze tips en opmerkingen hebben we bij eigenaar Arno aangegeven. Die heeft aangegeven dat hij er mee aan de slag gaat en de boot nog verder zal verbeteren voor de volgende huurders.Beukenlaan 67
1613 TB Grootebroek
06-43758440/0642170439
karperbootverhuur@gmail.com

Stacks Image 96